LJUBEZEN DO SEBE

Ljubezen je tema o kateri se veliko govori in razpravlja. Moje mnenje je, da je ljubezen v tolikšnih oblikah, da jo je preprosto nemogoče strpati v samo en predal. Ko pomislimo na ljubezen, pred našimi očmi največkrat zavladajo predstave romantične ljubezni v dvoje, ljubezni do ljudi, otrok, živali in tudi ljubezni do najrazličnejših stvari. Bolj poredko pa ob tem pomislimo na ljubezen do sebe, saj v našem kolektivnem zavedanju ljubezen do sebe še ni toliko sprejeta.

Ljubezen pa je pravzaprav to in še mnogo več. Je tista nevidna, čarobna sila, ki mogočno poganja ustroj življenja. Zaradi ljubezni žarijo oči, usta se razlezejo v nasmeh in korak postane bolj lahak. Ljubezen vdihuje našim zaznavam vse mogoče barve. Ko je ljubezen v razcvetu, se zaradi nje premikajo meje. Zaradi ljubezni se podirajo mnogi tabuji in paradigme. Ljubezen pravzaprav spreminja svet. Na bolje, kajpada.

love 4

Izkazovati ljubezen do sebe?

Mnogim se sliši to sebično in neoprijemljivo. A vendar, ljubezen se prične v nas. Kolikor imamo radi sami sebe, toliko ljubezni lahko damo tudi drugim. Lažje reči kot storiti? Da, včasih je res tako. Kar nekako pozabimo nase, na naše potrebe in želje. Vse je bolj važno in pomembno kot pa to, da izkažemo ljubezen sebi. Da, sebi. Ker, če to izgovorimo na glas, zveni čudno, pa naj bi bilo samoumevno in preprosto. In potem se rado zgodi, da se ujamemo v past in zgubimo tisto iskrico v očeh, ker pozabimo nase in stvari, ki nam poženejo kri po žilah. Želimo ugajati drugim, govorimo da, ko v resnici mislimo ne in nismo odkriti niti do sebe, kaj šele do drugih. S takšnimi dejanji ljubezen do sebe popolnoma prezremo, saj se zdi, kot, da ni del nas.

Ljubezen pa vendar izhaja iz naše globine. V njej ne moremo tako izpolnjeno in svobodno uživati, če je sploh ne želimo videti in si je priznati. In potem nezadovoljno gledamo okrog in iščemo krivce za naše nezadovoljstvo. V iztegnjenem kazalcu prepoznajmo, da je večina drugih prstov uperjena v nas. Ob tem spoznanju lahko pričnemo zdrav odnos s samim seboj, saj smo od našega rojstva naprej v nekakšnem odnosu s samim seboj. Lepši odnos imamo sami s sabo, lepše odnose lahko imamo z drugimi, saj ljubezen ljudi, ki občutijo ljubezen do sebe, kot razprta srčna čakra privablja še več ljubezni.

love 5

Ljubezen do sebe ni narcisoidnost

Ljubiti sebe ne pomeni narcisoidno občudovanje in postavljanje sebe na piedestal popolnosti. S tega piedestala slej kot prej pademo, saj zdrava ljubezen do sebe ne potrebuje nenehne potrditve iz okolice, da zadosti všečnosti vsem okrog sebe. Prav tako ljubezen do sebe ni poveličevanje sebe na račun poniževanja drugih. Ljubiti sebe je ohranjati iskrico v svojem pogledu in doseganje svojih srčnih želj. In teh vsekakor ne moremo uresničiti, če jih zakopljemo v sebi in se skrijemo v senco drugih ljudi.

Ljubezen do sebe daje pomen ceniti samega sebe v smislu zadovoljstva, ker si najboljša oseba v svojem življenju. Pa ne samovšečno in samozadostno, v mišljenju, da ne potrebuješ nikogar drugega, temveč v smislu, da živiš zaradi sebe in zaradi svoje zgodbe. V svojem življenju kot stranska vloga nastopaš v neštetem številu zgodb drugih ljudi. Kot glavni lik, pa nastopaš le v svoji zgodbi, zato je še kako potrebno negovanje ljubezni do sebe, da lahko v svoji zgodbi pokažeš svoje sposobnosti in kvalitete in svojo zgodbo začiniš z dobršno mero ljubezni. Kdo pa jo pravzaprav bo, če ne ti sam-a?

love 3

Ljubezen do sebe je življenjska lekcija

Ni vselej preprosto izkazati ljubezni do sebe, posebno v različnih trenutkih čustvenih sprememb. Bolj kot izkazovanja ljubezni do sebe, smo navajeni nenehnega grajanja in negativnih samogovorov. Pogosteje kot to, da smo ljubeči do sebe, je ravno nasprotno, saj smo z negativnim odnosom do sebe lahko sami sebi največji sovražniki. Skozi samospoznavanje in raziskovanje ljubečega odnosa do sebe, pa lahko napredujemo in poiščemo naše prednosti in jih razvijamo.

Postopoma se razvije čedalje lepši odnos da nas samih, ki dogodkom v življenju dodaja nove barvne odtenke. Ko se vzljubimo, ob spoznanju, da obstajajo tudi stvari v katerih pač nismo najboljši, ne zapademo v samopomilovanje, temveč si ob spoznanju, da smo v svoji človeški preobleki nepopolni, dovolimo biti takšni kot smo. Ko dovolimo ljubiti sebe, se nam spremeni zavedanje, da niti ne potrebujemo biti popolni, da si zaslužimo ljubezen, saj le to že od nekdaj nosimo v sebi. Odkrijemo pa jo šele takrat, ko pričnemo izkazovati ljubezen do sebe.

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s