ZAKAJ FACEBOOK JEMATI Z REZERVO?

Zakaj facebook jemati z rezevo, mi niti na misel ni prišlo, dokler se nisem pričela zavedati svoje obsedenosti z brskanjem po popularnem socialnem omrežju. Mark Zuckerberg si, ko je ustanovil Facebook, verjetno ni predstavljal, da se bo se bo ta širil kot požar in presegel milijardo uporabnikov po vsem svetu. Različna socialna omrežja kot so: Facebook, Twitter, Google +, Linkdln, Instagram in še nekaj drugih, so nas tako posrkala vase, da včasih že težko ločimo med užitkarskim zadrževanjem na omenjenih omrežjih in obsedenim prebiranjem tujih življenjskih zgodb, medtem ko se z njimi pretirano obremenjujemo in jih primerjamo z našimi.

facebook icon

Facebook, ki ima med vsemi omrežji tudi največ privržencev, ima seveda tudi pozitivne lastnosti, saj združuje pomembne komponente dobre reklame v dobrobit oglaševanja raznih podjetij in posameznikov. Omogoča tudi precej preprost način združevanja in ohranjanja prijateljstev v mreži poznanstev ter morebiti tudi olajša in v marsikaterem pogledu tudi nadomešča zmenke v živo. Kateri pa so razlogi, zaradi katerih je tudi Facebook dobro občasno pogledati iz drugega zornega kota in ga vzeti bolj z rezervo?

Ker velikokrat daje navidezen občutek, da imajo vsi perfektna življenja

Nihče (seveda se najdejo tudi izjeme), ne objavlja fotografij, ko imajo kakšen slabši trenutek oziroma dan. Ko tako raziskujemo in preletavamo fotografije po Facebooku, lahko kar hitro dobimo občutek, da vsi živijo fantastična in popolna življenja, v katerih so samo in zgolj vzponi, se imajo neskončno radi vse dni v letu ter doživljajo same izjemne in čudovite izkušnje. Ta občutek lahko človeku kar malce skrha samozavest, saj se zdi, kot, da se nihče drug ne sooča z različno obarvanimi življenjskimi situacijami, ki pričajo o tem, da smo ljudje pravzaprav nepopolni in je naš resnični čar v tem, da znamo to svojo nepopolnost tudi  sprejeti.

Zagotovo vsak raje objavi svoje uspehe in lepe trenutke in se pohvali z njimi, to je razumljivo in vsekakor ni s tem nič narobe. Vendar lahko dejstvo, da je realno življenje – tisto ki ni vsem na očeh in redno objavljeno na Facebook – u, lahko tudi povsem drugačno od tistega, ki je tam prikazano. Dobro je to vzeti na znanje, preden v glavi ustvarimo nekakšne ideale. Bolje kot to, da sami sebe preveč podcenjujemo, je prevetriti informacije s svoje razumne plati in se manj primerjati z drugimi, saj ima vsak svojo edinstveno pot.

selfie - facebook

Ker preusmerja od resničnega življenja

Resnično življenje se odvija prav tukaj, v tem trenutku in prav prijeten občutek ga je lepo izkoristiti in zares doživeti. Tako kot ždeti za računalnikom in gledati slike zabave na Facebooku še ne pomeni dejansko biti na zabavi, tudi klepet s fantom preko Facebooka ne pomeni z njim dejansko spoznavati se v živo. Prav tako se pristne prijateljske vezi težko spletejo samo na Facebooku. Medtem, ko tuhtamo kaj bomo objavili na Facebook in s kom si bomo izmenjavali komplimente ter čigav profil malce preverili, se je dobro vprašati ali res živimo svoje življenje ali pa zgolj mislimo, da ga, medtem, ko absorbiramo različne informacije, ki so za nas mogoče popolnoma nepomembne in si z njimi samo preusmerjamo osredotočenost od nas na druge ljudi.

Ker krade čas

Čas je je zares pomembna komponenta, ki se je dostikrat zavemo šele takrat, ko nam ga zmanjkuje. Vsak izmed nas ima na voljo 24 ur vsak dan in včasih je prava umetnost, da te ure izkoristimo za vse kar si začrtamo. Vsepovsod najdemo polno nasvetov kako ga čim bolj učinkovito izkoristiti in ljudje po vsem svetu se trudijo, da bi svoje vsakodnevne aktivnosti natrpali v svoje urnike. Nekateri od njih si uredijo prave bojne načrte kako dan maksimalno izkoristiti. Ni pa zanemarljivo dejstvo, da novodobne tehnološke pridobitve in socialna omrežja kot so Facebook, vzamejo veliko časa. In če ga zmanjkuje, kot radi velikokrat potarnamo, je včasih prav učinkovito zgolj ugasniti tv in se odjaviti s Facebook profila. Morebiti bi bili prav presenečeni koliko več časa bi se kar naenkrat našlo.

Time - facebook

Ker počasi in vztrajno zasvoji

Preden se je pričela revolucija socialnih omrežij ni bilo toliko možnosti, da bi sami sebe predstavljali javno in neposredno ter na to predstavo tudi dobivali všečke in komentarje. Pri nekaterih ljudeh, se ta potreba po tuji pohvali in všečnosti lahko hitro sprevrže v odvisnost, saj se vse vrti zgolj okoli tega kako popularni so, koliko imajo prijateljev na svojem Facebook profilu in koliko všečkov dobijo pod posamezno objavljeno sliko. Prav tako zaskrbljujoče je dejstvo, da je veliko ljudem že kakšen dan brez Facebooka prava pravcata mora.

Velikokrat se zgodi, da niti na dopustu ni mogoče povsem odklopiti in preživeti povsem brez Facebooka saj je radovednost kaj se dogaja »po svetu« prevelika. Med poklice prihodnjih generacij bi potemtakem lahko zlahka prišteli tudi terapevte za odvajanje tehnoloških odvisnosti, ki bodo imeli zagotovo precej pacientov, ki so zasvojeni s Facebookom. 🙂

Facebook - zasvojenost

Kakorkoli pa že obrnemo, je vpliv socialnih omrežij med katere spada tudi Facebook, že toliko v porastu, da se mu ni možno oziroma niti ni smiselno upirati. Veliko bolje kot to, pa ga je na veliko ustvarjalnih načinov izkoristiti za moč povezovanja in ga vzeti kot olajševalni pripomoček, ki ne obvladuje našega življenja, temveč ga mi z njegovo pomočjo izboljšujemo.

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s