NAJBOLJŠI PRIJATELJ ALI NAJHUJŠI SOVRAŽNIK?

Pred leti sem se precej obremenjevala z različnimi opazkami drugih, ki sem jih včasih slišala tudi na svoj račun. Na vsak način sem želela ugajati, biti to kar bo večini všeč. Da je to misija nemogoče, sem spoznala takrat, ko sem sprejela dejstvo, da nikoli ne moreš biti všeč čisto vsem okoli sebe.

Bila pa sem tudi mnenja, da je okrog mene polno »sovražnikov«. V mislih sem imela ljudi, ki mi skušajo škoditi na tak ali drugačen način. Ljudi, ki bi me lahko očrnili in mi ne privoščijo ničesar lepega. Ljudi, ki vedno vedo kako bi morali živeti drugi. Preveč svojega časa sem namenjala takšnim mnenjem in se okrog tega lovila kot podivjana majhna mačka, ki se vrti okrog svoje osi in lovi svoj rep.

Indigodreamer6

Res je, da se najdejo ljudje, ki v svojem lastnem nezadovoljstvu ne premorejo lepih besed niti zase, kaj šele za druge. V naši socialni družbi je večkrat tudi tako, da nam ob takšnih ali drugačnih osebnih preobrazbah na bolje, dosežkih in uspehih ne bodo vsi ploskali in se veselili skupaj z nami.

Res pa je tudi to, da vas lahko kritizirajo, zmerjajo, obrekujejo za vašim hrbtom in delajo stvari, ki niso prijetne, pa tega ne potrebujete vzeti za svojo resnico. Mi sami smo tisti, ki se odločamo kako se bomo odzivali na tovrstna dejanja. Bomo sprejeli vse te besede in nalepke, ki nam jih skuša nekdo nalepiti na hrbet za svoje ali pa se distancirali od takih mnenj in podprli same sebe ter svoje mnenje?

Nihče nam ne zmore biti tako neprizanesljiv sovražnik, kot smo lahko sovražnik prav sami sebi. Če želimo videti kdo nam lahko najbolj »škodi« ali pripomore k uspehu, je dovolj, da se zgolj zazremo v ogledalo. Človek, ki ga vidimo v ogledalu je lahko naš najboljši prijatelj ali najhujši sovražnik. To je tudi edina oseba, ki bi se je morali »bati«, ker nam lahko »škoduje«.

ogledalo2

Kakorkoli že naredimo in kakršnikoli že smo, vsak človek nas bo videl iz svoje perspektive, takšnega kot nas hoče videti sam in nihče drug ga ne bo prepričal v nasprotno, razen, če sam ne bo spremenil mnenja. Vsak izmed nas namreč gleda na okolico skozi svojo lečo percepcije. Bolj čista je leča, lepši je naš pogled na vse okoliščine in ljudi, ki nas obdajajo.

Preveč časa se ubadamo z ljudmi in okolico v mišljenju, da »moramo« koga impresionirati in se mu dokazati, da bo o nas imel čim lepše mnenje. V resnici je edina oseba, ki jo je potrebno vedno znova navdušiti, tista, ki jo vidimo vsakič, ko se pogledamo v ogledalo.

Vsake toliko časa je potrebno ogledalo tudi očistiti in pogled je takoj lepši. »Oseba v ogledalu« bo v skladu s trudom in pozornostjo, ki ga bo vsakič dobila, potem tudi odreagirala kot najboljši prijatelj ali najhujši sovražnik. Kakšna bo njena reakcija pa je seveda vaša odločitev.

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s