PRIČAKOVANJA, OH TA PRIČAKOVANJA!

Vselej se bodo našla pričakovanja, ki ustvarjajo nasprotje med tem ali biti to kar ste zares vi ali se ukloniti in biti to kar od vas pričakujejo drugi. Če dobro pomislim, sem bila v takšna pričakovanja ujeta odkar pomnim. Pravzaprav smo v njih ujeti vsi, če le pustimo, da nam le – ta krojijo naša življenja.

Lahko so to pričakovanja naših staršev, prijateljev, partnerjev ali pa pričakovanja koga drugega. Med seboj se pravzaprav ne razlikujejo, kajti v vsakem primeru se pričakuje, da bi napram temu kar smo ali imamo, bili nekaj drugega, oziroma imeli kaj več kot imamo. Karkoli naj bi to v danem trenutku že bilo.

indigodreamer141

Ni vselej preprosto zaobiti ta pričakovanja. Zlasti, če smo bili vzgojeni v duhu, da se dela tako kot nam narekujejo drugi, saj smo tako kar hitro pričeli delovati skladno s temi pričakovanji. Ta so se potem nadaljevala v šoli in kasneje tudi drugod.

Seveda pa je vprašanje, če smo ta pričakovanja tudi zares upoštevali ter vzeli za svoja in edina pravilna. Če je odgovor da, je verjetno sčasoma krivda postala prevelika, da bi jim kar tako pomahali v slovo, v drugačnem primeru pa kapo dol. Le tako naprej. 🙂

Pričakovanja se začnejo dogajati hitro. Zdi se, da nekateri starši prično »povprečnega« otroka vzgajati s svojimi pričakovanji že, takoj ko le ta dodobra shodi. Lahko pa se to zgodi še celo prej. Pričakovanje kdaj naj bi pričel govoriti, kdaj bo pričel sam jesti, kdaj mu bi moral zrasti prvi zobek, kdaj naj bi… tem pričakovanjem ni videti konca.

Ko otroci zrastejo, se naučijo delovati v skladu s temi pričakovanji. Naučijo se biti to kar se od njih pričakuje in ne to kar so. Vpeti so v svet pričakovanj, ki terja od njih, kaj se od njih pričakuje v šoli, kasneje na fakulteti in ko odrastejo, se niz pričakovanj še stopnjuje.

indigodreamer97

Pričakovanja o službi ali samozaposlitvi, o izbiri partnerja, nato poroka, nakup bivalnega prostora, načrtovanje otrok in za tem izpolnitev še cele vrste drugih pričakovanj, ki dežujejo iz vseh smeri.

Če smo bili dodobra »zdresirani«, to pomeni, da bomo seveda ponižno ugodili vsem tem pričakovanjem. Če pa temu ni tako in ne delujemo v skladu z vsemi pričakovanji, lahko naletimo na precejšen odpor z vseh strani. Odvisno je seveda od tega, koliko bomo pustili, da bo nekdo drug s svojimi pričakovanji usmerjal naše življenje.

Pričakovanja, ki jih imajo o vas drugi, so njihova pričakovanja in ne vaša!

Pričakovanja rušijo pravico posameznika do osebne individualnosti. Lahko imamo neko pričakovanje o nekom drugem, vendar to potem ni njegova stvar, temveč predvsem naša, ker lahko, da bo nekdo drug našim pričakovanjem zadostil, še bolj verjetno pa je, da jim ne bo in bo potem iz tega lahko nastala cela drama in naše razočaranje.

indigodreamer46

Dokazovanje kdo ima bolj prav in to ali bi morali slediti pričakovanjem drugih ali ne, prepuščam vaši osebni odločitvi. Jaz sem se od vseh teh pričakovanj že nekaj časa nazaj hudo utrudila in ugotovila, da nikoli ne bom dosegla vseh. Vsaj to življenje, ki ga živim, bi bilo občutno prekratko, tudi, če bi jih želela doseči.

Pomahala sem jim z belo zastavo in rekla, da se predam. Da želim živeti po svojih merilih. Seveda me še kdaj hočejo doseči, vendar vsakič opravim z njimi. Vsa pričakovanja, ki jih glede mene drugi, niso moja stvar.

Verjetno je najboljši nasvet za to, da se manj obremenjujete z raznoraznimi pričakovanji ta, da ugotovite kdo v resnici ste in v skladu s svojo resnico rinete naprej čez vse ovire. Če vas kdo podpira, toliko bolje. V drugačnem primeru pa tudi prav. V življenju včasih imamo “podpornike,” spet drugič ne, važno je, da vi živite po svojih pričakovanjih dalje.

Če pa se kdaj ujamete v njih, jih lahko še vedno tako hitro kot jih slišite, tudi ovržete. Saj veste, naj ima vsak svoje veselje. Ljudje, ki imajo glede vas svoja pričakovanja in vi, ki zmorete iz dneva v dan bolj živeti tako, kot pričakujete od sebe zgolj vi.

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s