VREDNA SEM IN ZASLUŽIM SI!

Kako nasprotujoče zna biti, ko si nekaj želiš, a obenem meniš, da nisi dovolj vreden, da bi to imel, sem spoznala na lastni koži. Dolga leta sem se mučila s tem, da sem si določenih stvari želela, a obenem mi je moja podzavest nenehno servirala to, kar sem zares mislila o sebi. »Kdo si ti, da boš to zmogla in imela? Nisi dovolj dobra! Ljudje, kot si ti, tega ne zmorejo narediti. Ne zaslužiš si.« In tako v nedogled naprej.

indigodreamer45

Ko sem se podrobneje poglobila v vse te trditve, sem spoznala, da imajo grenak samouničevalni pridih. Razumski del mene se je trudil z pozitivnimi afirmacijami, da sem dovolj vredna in si zaslužim, moj notranji saboter pa je zmeraj uničil ves ta trud, saj je vsakič, ko sem želela narediti korak naprej, strumno pometel z vsemi plusi in proti njim nanizal nešteto minusov. Vselej sem se ujela v njegovo zvito nastavljeno zanko in raje pritrdila minusom, kot pa, da bi jo preskočila in se zavihtela na prestol zmage nad njim.

Zakaj verjamemo, da nismo dovolj dobri?

Nisem dovolj vreden, se zdi kot sindrom, saj tudi pri mnogih drugih ljudeh večkrat opažam, da se ne počutijo vredne, da bi se v njihovem življenju lahko dogajale lepe stvari. Nanizala bom samo nekaj primerov, zakaj verjamemo, da nismo dovolj dobri.

Lahko so vam že zgodaj v otroštvu »naložili« program, ki nenehno ponavlja eno in isto vsebino o tem, da niste dovolj dobri. Nenehne kritike na račun tebe in tvoje osebnosti, lahko pustijo nezaceljene rane, ki jih je potrebno zaceliti, če hočemo iti naprej s pozitivnim pogledom na svojo vrednost.   

Dnevno smo obkoljeni z informacijami o tem, da nismo dovolj dobri. V televizijskih in drugih reklamah nenehno umetno ustvarjajo stanje, da nismo dovolj dobri takšni kot smo. Vselej potrebujemo še nekaj, da bomo to postali, naj bo to nova dišava, nov kozmetični preparat ali kaj drugega. Tako dobimo sporočila, da nismo dovolj, dokler nimamo nekega faktorja x, ki nam bo omogočil to vrednost.

indigodreamer349

Prav tako veliko medijev ustvarja ideale in pridno daje »povprečnežem«, ki misijo, da so manj vredni od vseh »zvezd«, ki so jim nalepili nalepko vsemogočnih in popolnih, glodati kosti, medtem, ko prikazujejo njihova »več vredna« življenja.

Najprej moraš sam pričeti verjeti v svojo vrednost

Ampak temu ni potrebno več verjeti. Lahko sklenete zavezništvo s samimi sabo in si pričnete dovoljevati izkazovati svojo vrednost. Kajti vrednost je potrebno najprej poiskati v sebi. Vedno znova in znova, dokler ne bo to postalo vaše ponotranjeno naravno delovanje.

K meni še prihajajo preizkušnje, ki me testirajo ali zares verjamem, da sem »dovolj dobra«. To pač spada zraven k moji osebni rasti. A sedaj sem trdno odločena, da lahko iz svojih podzavestnih prepričanj populim ves plevel stavkov in trditev, ki so mi vsa ta leta tako neumorno želela dokazati, da si nekaj ne zaslužim. Da nisem dovolj vredna. Kajti to je debela laž. Laž, ki si jo neprestano ponavlja preveč ljudi.

indigodreamer339

Vsi smo dovolj vredni in vsak si zasluži vse, česar mu veli srce. Pa naj bo to »majhna« ali »velika« želja. Vesolje tako ali tako ne loči med majhnostjo in velikostjo, ki smo si jo ljudje izmislili zgolj po nekih merilih, ki nam zapirajo vrata pred uresničitvijo naših najglobljih želja.

Kolikor si jih seveda ne zapiramo sami, s tem, ko mislimo, da nismo dovolj vredni, da ne zmoremo, si ne zaslužimo in podobne omejitve, ki jim verjamemo bolj, kot verjamemo temu, kar nam je bilo vsem dano že ob rojstvu. Da smo dovolj vredni in da si zaslužimo vse, karkoli si lahko zamislimo!

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s