ZA VSE JE DOVOLJ

Večkrat poslušamo fraze kot so: »Potrudite se, da boste boljši od drugih – od svoje konkurence. Prehitite jo po levi in desni strani! Konkurenca je lahko vaš trn v peti,« in podobne stvari. Dozdeva se mi, da je ta miselnost precej zasidrana v naši kolektivni zavesti.

indigodreamer405

Moja formalna izobrazba je ekonomske smeri in pred leti mi je bilo nekako samoumevno poslušati o tem katere dobrine so omejene in katere neomejene, kako biti konkurenčen, kaj narediti za svojo konkurenčno prednost in tako naprej. Sicer je to prikaz zgolj ene strani, ki pa se navezuje na razmišljanje na vseh področjih v življenju marsikaterega človeka in sicer, da je potrebno nenehno tekmovati, biti boljši, biti najboljši in se malodane truditi za svoj obstoj, ker drugače ne bo dovolj.

V enostranskem pogledu, ki mi je bil prikazan, se nisem dosti spraševala, če je to res ali ne, v sebi pa sem vedno čutila, da je to precej ozek pogled na realnost. Kasneje sem spoznala stvari, ki so pričele rušiti moja dotedanja prepričanja. Prišla sem do drugačnih pogledov:

Obremenjevanje z ostalimi ljudmi je potrata časa.

Večkrat opažam obremenjenost ljudi s tem kar počnejo drugi. Konkurenco jim predstavljajo ljudje, ki se na primer ukvarjajo s podobnimi stvarmi kot oni ali pa se še ne, pa si tega želijo. Ujeti v nekakšen strah in pomanjkanje, da ne bo ostalo še za njih, če se s tem ukvarja še nekdo drug, niso zmožni privoščiti uspeha.

Razumem, da včasih pride do čustvenega pomanjkanja iz takšnih in drugačnih razlogov, vendar  ne morem mimo vprašanja: »Bomo mi sami res imeli kaj manj, če privoščimo, da se lepe stvari dogajajo tudi drugim?!«

indigodreamer315

Prenehajmo tekmovati med sabo.

To tekmovalnost, ki se jo nenehno izpostavlja na vsakem koraku – kateri bo boljši in kateri slabši, samo ustvarja pritiske na to kakšni bi morali biti in sram, če nismo najboljši. Preveč se obremenjujemo s tem koliko nečesa je že na trgu.

Vsa primerjanja enega z drugim v kontekstu, da je že toliko ljudi, ki na primer pišejo, slikajo, igrajo, masirajo, svetujejo, pojejo in tako naprej. Ja, seveda jih je! Vendar ima vsak izmed nas nekaj svojega in vsak svojo energijo, ki privablja določene ljudi. Vsak ima neko sposobnost ali več sposobnosti, ki so njegove in s katerimi lahko pomaga.

Nekje je nekdo, ki potrebuje ravno to in zato je na vsakemu izmed nas, da se zbudi iz te otopelosti in se preneha ozirati na to kdo je boljši, ter prispeva svoj košček v skupni mozaik.

Omejenost predstavljajo meje, ki si jih postavljamo sami.

V našem svetu je vsega neomejeno. Omejenost je samo v mejah, ki si jo postavljamo sami – samo v naših glavah. Ko se prenehaš ozirati na zunanji svet in primerjati z drugimi, sproti dojemaš dejstvo, da konkurenca obstaja zgolj s samim sabo. Naša rast na katerem koli področju v življenju, ni odvisna od tega koliko smo boljši od drugih, temveč koliko smo boljši od svojega včerajšnjega jaza – koliko smo osebnostno zrasli.

indigodreamer210

Za vsakega izmed nas obstaja načrt in v vesolju je vsega dovolj za vse.

Vsak človek ima nekaj edinstvenega, kar lahko prispeva k boljšemu jutri. Če vsak sledi sebi in svojemu notranjemu kompasu je to njegova pot. In nekomu drugemu njegova in tako naprej.

Če verjamemo v to, da obstaja konkurenca in da je nujno potrebno premagati vse ljudi, ki »stojijo« na naši poti ter kaj šele nekomu kaj privoščiti, si lahko zapremo marsikatera vrata. Včasih pač ne škodi, da vsake toliko časa podvomimo v to kar smo bili naučeni in se naposled tudi vprašamo kako lahko obstaja konkurenca, tekmovanje in primerjanje, če je vsak človek tukaj z namenom in  je za vse dovolj?

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s