PRETEKLOST-ALI NAS LAHKO DOLOČA ZA VEDNO?

Preteklost in »osebe iz preteklosti«. Nekatere radi srečamo, spet za druge smo mnenja, da manj kot jih vidimo, raje jih imamo. 🙂 Pred časom sem srečala osebo iz najstniških dni, kar mi je obudilo veliko spominov in prineslo ogromno sporočil, čeravno sem se najprej želela pogrezniti v zemljo ali pa vsaj za nekaj minut postati nevidna. 🙂

To srečanje pa mi je prineslo nove poglede na to kakšna sem danes in na to, kakšna sem bila pred leti. Pogovor je nanesel na dogodek, ki je v meni sprožil boleč občutek in spoznala sem, da na ramenih še vedno nosim čustvena bremena iz preteklosti.

indigodreamer315

Za hip sem se vrnila nazaj in podoživela te mukotrpne občutke, nato pa se zavedla, da mi v tem trenutku ni potrebno več izbrati istih izkušenj. Te so bile in so minile. So za menoj, le (s)pustiti jih je potrebno, ker sedaj izbiram druge izkušnje ter drugo pot, ki je veliko bolj zdrava, ljubeča in podporna zame.

Kolikokrat pustimo, da nas preteklost determinira?

Priznala sem si, da so rane, ki so takrat nastale, še vedno odprte, le skrila sem jih in prekrila z navidezno brezbrižnostjo do preteklosti, ker nisem želela, da bi me preteklost determinirala, vendar me kljub vsemu je. Vse nalepke, ki sem jih imela nalepljene na hrbtu so še vedno bile tam, ker jih nisem bila pripravljena spustiti in sem se še naprej poistovetila z vlogo, ki sem jo imela v tistih letih. Še vedno sem zamerila vsem svojim »rabljem«.

S seboj sem nosila nahrbtnik skrite in potlačene jeze, zamere in besa. Na dnu le-tega, pa se je skrivala ena sama velika žalost, razočaranje in nemoč, da ni moglo biti drugače.

Toda potrebno je zaceliti svoje čustvene rane in iti naprej.

Mnogi od nas, smo na neki točki v življenju bili emocionalno »ranjeni.« Vsak nekje drugje. Ni vselej preprosto, vendar pa je naša odgovornost in možnost, da lahko te ranjenosti tudi pozdravimo. Če jih ne, vselej v različnih življenjskih situacijah odreagiramo iz svojih »ran«.

indigodreamer932

Če želite vedeti kdaj odreagirate iz svoje ranjenosti, se samo spomnite različnih trenutkov, ko je nekdo pritisnil na nek gumb – t. i. sprožilec, ko ste se burno odzvali, pa niti vedeli niste od kje je to prišlo.

To je prišlo iz rane, kjer ste nekoč (velikokrat že kot otrok), ponotranjili neko zadevo in je niste »preboleli« oziroma predelali, zato vsakič odreagirate enako, na primer z jezo, užaljenostjo, napadom, umikom in podobno. Bolj ko to ozaveščamo in predelujemo, več notranje moči imamo, ki nas podpira ter spodbuja, da lahko presežemo vse kar nas omejuje.

Vzorci in prepričanja so pokazatelji kje iskati svojo moč.

V svoji podzavesti in nezavednem imamo pogosto vzorce, ki nas onemogočajo in delujejo samodestruktivno, zato jih je potrebno najprej prepoznati. To prepoznamo z zapisovanjem svojega lastnega dnevnika (lahko je tudi spletni dnevnik na računalniku), kamor pišemo kaj OBČUTIMO, ko se nam pojavljajo določeni dogodki v življenju in KDAJ smo jih doživeli.

Ko ozavestimo svoje skrite vzorce in prepričanja je to že več kot polovica opravljenega dela. Ostalo nas še čaka, ko nam življenje v vsakodnevnih situacijah ponudi »izpit,« kjer nas testira ali mislimo resno in takrat je potrebno VZTRAJATI v svoji nameri in preobražati svoje “programe”.

indigodreamer946

Vsi se lahko spreminjamo na bolje.

Danes razumem te lekcije in izzive, za katere se je zdelo, da so mi toliko odvzele, potem pa sem skozi odraščanje in ponovno povezavo s seboj spoznala, da so mi hkrati toliko dale. Toliko spoznanj, modrosti, izkušenj in razumevanja. Navsezadnje pa tudi veliko vztrajnosti, da tudi, če me kdaj za hipec “padem”, zmeraj znova vstanem kot feniks iz pepela, le da sem takrat še močnejša kot prej.  

Ni potrebno, da nas preteklost determinira za vedno, ker je namreč že mimo, mi pa živimo tukaj in sedaj, zato odstranimo nalepke s svojega hrbta ter se vedno znova odločajmo za svojo moč.

 

 

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s