ZAKAJ SE DRUGIM OPRAVIČUJEMO ZA TO KAR SMO?

Opažam, da se ljudje včasih drugim (ne)vede opravičujemo. Opravičujemo se za marsikatero stvar, ki je odraz naše individualnosti, a ker je drugi ne sprejmejo, se pred njimi zagovarjamo in te “stvari” tudi skrivamo.

Vse to je po eni strani žalostno, po drugi pa naravnost smešno. Smešno predvsem takrat, ko se znamo zazreti v svoje lastno ogledalo in si priznati, da ga »biksamo«, ko se opravičujemo ljudem za to kar smo in spet drugim za to kar nismo.

Zabavno pa je tudi takrat, ko se znamo na svoj račun nasmejati in pričnemo na svoje (ne)popolno življenje gledati iz humorne perspektive in ustaviti teatralno igro ugajanja, preden doseže vrhunec igre, v katerem najverjetneje ne bomo poželi stoječih ovacij.🙂

indigodreamer950

Včasih sem se nenehno »opravičevala« ljudem za različne stvari, pustila sem se prepričati, do kar sem in kar počnem pač ni dovolj ali je preveč / premalo, karkoli pač že. Toda, ko je merica postala polna, je bilo dovolj. Bila sem utrujena od vsega opravičevanja in zagovarjanja.

Nikomur ni potrebno ugajati – nikoli. To je edini način, da svoje življenje lahko živiš svobodno in po lastni presoji. Si zaradi tega črna ovca? Ja, večkrat. Včasih lahko tudi roza, vijolična ali pa modra ovca – čisto odvisno od situacije.🙂  Čeprav včasih »padem« na izpitu in to še vedno malce zbode, sem to sedaj sprejela kot svoj plus.

Leto, ki prihaja, nas vse spodbuja k izražanju naše individualnosti in tega kar v resnici smo. In ravno ta individualnost, to kar smo v svojem bistvu, je tista najpomembnejša stvar, ki nam daje oporo, da četudi na momente nihče ne razume, razumemo sebe, si stojimo ob strani in smo ponosni na to kar odraža nas.

indigodreamer1018

Kako pa vedeti kaj nas odraža? Pogosto so to ravno te stvari, ki jih pred drugimi skrivamo ali pa se zanje celo zagovarjamo (opravičujemo).

Lahko si napišete seznam zakaj se v prihajajočem letu ne nameravate več »opravičevati« in katere stvari so tiste, ki so samoumevne in jasne kot beli dan, ker odražajo vas in za njih ni potrebno polagati računov – nikomur. Moj seznam izgleda nekako takole:

Ljudem se preneham opravičevati za to:

  • da sem srečna in zakaj sem srečna “kar tako”
  • da počnem stvari, ki jih vsi ne razumejo/ne želijo razumeti/ne potrebujejo razumeti
  • česa (še) nisem naredila, pa bi se to že »spodobilo« in zakaj je temu tako
  • da se o vseh stvareh v svojem življenju in tem kar je dobro zame, odločam po svoji intuiciji in ne tako kot naj bi bilo dobro, ker je tako rekel predsednik države, zvezdnik iz Zda, guru iz Indije ali pa so tako potrdile najnovejše znanstvene raziskave itd.
  • da čutim/zaznavam/dojemam svet v »mavričnih barvah« in zaradi tega včasih izpadem malce čudaško in naivno.🙂
  • in tako dalje, kar je bolj za osebno rabo in pomiritev s sabo. 🙂

indigodreamer1016

Naj torej torej obdobje, ki prihaja, postane naš zaveznik k izražanju samih sebe, rojstva novega jaza in novih podvigov. Mogoče pa je ravno to dejanje, seznam ali pa zgolj odločitev in namera dovolj, da vsak izmed nas postane tisto kar se je morebiti malce skrilo in želi priti na plano ravno sedaj. Važno je poskusiti in kdo ve, morda pa čez nekaj časa ugotovimo, da smo postali še boljša in predvsem srečnejša verzija samih sebe. Kaj nas pa stane?🙂

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s