MLADI IN IZGUBLJENOST V OCEANU SANJ

Če ste mi vsaj malce podobni, imate kar nekaj sanj. Ali pa želja, idej in podobnega. Pred nekaj časa, sem mislila, da so vse te sanje, ki jih imam plod mojih srčnih vzgibov, potem pa ugotovila, da marsikatere sanje v resnici sploh niso bile moje, temveč sem jih zgolj »prevzela« od nekoga drugega.

Izgubljeni v iluzijah ter sanjah nekoga drugega

Včasih nekdo neke stvari počne tako dobro in je pri tem tako uspešen, da si nehote mislimo, da bi to bilo tudi za nas. Toda temu v večini primerov ni tako. Vsak ima svoje sposobnosti in darove in tako je, da ne more biti vsakdo vrhunski športnik, tako kot tudi ne vsak astronavt. Neki potenciali in darovi, so nam že položeni v zibelko in na podlagi le teh, če jih razvijamo in brusimo, lahko postanemo pravi mojstri na določenem področju.

indigodreamer1268

Sodobni trendi pa narekujejo svoje sugestije in že marsikateri mladostnik misli, da če je nekaj moderno in zaželeno, tudi on želi postati nekaj podobnega.

Podala bom primer s pevci oziroma glasbeniki. Nekateri ljudje so talentirani za petje in lahko vrhunsko pojejo, medtem ko drugi pojejo ob drugačnih priložnostih, toda ni jim namenjeno postati ravno poklicni pevci oziroma pevke. Ljudje izgubljamo svoj čas in energijo, ki bi jo raje vložili kam drugam, kot pa, da se silimo ravno tja, kjer je trenutni modni hit, toda večjega potenciala nekje ne moremo izraziti, saj to na primer ni v skladu z našo življenjsko potjo. Lahko pa bomo odlični odvetniki, svetovalci, kuharji, umetnostni drsalci, slikarji, karkoli pač je tisto kar je v skladu z našimi potenciali, ki jih pa lahko razvijemo in izmojstrimo.

indigo_dreamer

Na nek način je podobno tudi z različnimi vpisi v srednje šole in fakultete. Ker mediji in javnost izpostavljajo trenutno najbolj iskane poklice in zaposlitve, dobronamerni starši večkrat svoje otroke »potiskajo« v smeri teh percepcij. Toda to je zgolj trenutna »modna« muha na trgu in dejansko sploh nima nikakršne veze z resničnimi željami otroka, ki bo, če jih bo upošteval, zagotovo našel svoj prostor pod soncem in prav tako nekoč tudi zaposlitev. Še več, morda to ne bo zgolj zaposlitev, temveč njegovo življenjsko poslanstvo.

Mladi s(m)o včasih popolnoma izgubljeni v poplavi informacij, toda ni vse zlato kar se sveti!

Opažam, da mladi pogosto tolerirajo in za verodostojne jemljejo različne medije in socialna omrežja, ki imajo veliko všečkov ter se na podlagi tega odločajo komu zaupati in komu ne. Toda zgolj število všečkov še zdaleč ni povsem verodostojno merilo, da bi lahko nekaj smatrali kot v redu ali ne. Ni vsaka stvar, ki je množično in izdatno promovirana tudi vedno najboljša. Pri tem smo včasih precej naivni.

Prav tako se bolj kot nase, zanašajo na neke zunanje dejavnike, na primer prijatelje, znance, morda tudi svoje najbližnje. Seveda nam drugi ljudje lahko pomagajo, toda edino mi smo tisti, ki v sebi zares vemo kaj si želimo in odločitev ter odgovornost vendarle sprejemamo sami.

Kako (iz)vedeti kaj je tvoje in kaj si ti želiš?

indigodreamer30

Vzemite nekaj časa zase in si zapišite dvajset stvari, ki ste jih najraje počeli že kot otrok in jih radi počnete tudi danes. Naj so to hobiji, razvedrilo, interesi, želje ali karkoli podobnega. Napišite jih na primer dvajset, v kontekstu:

 • Rad-a pišem
 • Rad-a slikam in ustvarjam
 • Fotografiranje
 • Uživaje v naravi in z živalmi
 • Ples
 • Pripravljanje zdravih slaščic
 • Gledanje zanimivih filmov
 • Sprehodi
 • Potovanja
 • Vožnja po prostrani pokrajini
 • …. In tako naprej

Napišite vse kar radi počnete in v tem neizmerno uživate. V prvi spisek napišite na primer 20. stvari, potem pa si vzemite teden dni časa in tistih dvajset stvari zmanjšajte na 10. Na koncu izmed vseh desetih izberite tri, brez katerih si dejansko ne predstavljate svojega življenja, ker v njih tako uživate. Vzemite si čas in luščite plast za plastjo. Naj na koncu ostanejo tri stvari, ki se bodo sčasoma povezale v celoto, ki navsezadnje predstavlja velik del vas in vaših strasti.  Mogoče se stvari ne bodo takoj povezale med seboj, bo pa vaša namera gotovo dala odgovore kam in kako naprej, da zaplavate po oceanu svojih sanj. 🙂

 

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s