ZRCALCE, ZRCALCE NA STENI POVEJ!

Odnosi so v našem življenju ključnega pomena pri naši rasti. Vsak je lahko »razsvetljen« in živi v nirvani, če živi zgolj v interakciji s seboj. Čeprav se tudi sami s seboj lahko skregamo. 🙂 Toda, ko pa pride do interakcije z drugimi ljudmi, je situacija popolnoma drugačna. Drugi ljudje nam nas same pokažejo v popolnoma drugačni luči.

Vidimo stvari, ki jih prej morda sploh nismo opazili. Vse kar pri drugih najbolj občudujemo in kar nas najbolj moti … vse to smo mi sami. V neki točki v sebi to smo, bodisi smo to že ozavestili, bodisi tega še nismo.

Dolgo časa mi to ni bilo najbolj jasno. Vse dokler se nisem pričela bolj intenzivno gledati v ogledalo. 🙂

indigodreamer

»Vaja z ogledalom« ni nekaj novega, o njej se govori že zelo pogosto, je pa fascinantna in čim večkrat vredna omembe. 🙂

Bistvo vaje je v tem, da v napišemo v alinejah vse stvari, ki nas motijo pri dotični osebi. Lahko si celo izberemo na primer tri, pet, sedem ali x oseb, ter napišemo v en stolpec vse stvari, ki nas motijo pri teh osebah.

Primer: kaj mi pri Piki ni všeč oz. kaj me pri njej moti:

  • Da zamuja,
  • Da govori samo o hujšanju,
  • Da govori brez prestanka,
  • Da nikoli ne plača pijače ….

Potem pa vse te stavke, analiziramo v smislu, kje smo mi takšni, kot smo opisali pri Piki. Kje jaz na primer nenehno govorim brez, da bi druge pustila do besede? Ali pa mogoče v drugem kontekstu: kaj me ta lekcija, da dopuščam, da Pika vseskozi govori ter me ne pusti do besede brez, uči?

indigodreamer1150

Pogovarjamo se sami s seboj o tem, dokler ne pridemo do korenin izziva oz. zakaj nas stvar/dejanje/obnašanje moti, pri vseh stvareh/ljudeh, ki nas v življenju pač spravljajo iz tira. Nato ozavestimo, ozdravimo in zaključimo lekcijo.

Tudi vse te pozitivne lastnosti drugih, so odraz nas samih – ali se jih zavedamo ali pa se jih (še) ne, ker jih še nismo ozavestili.

Primer: pozitivne lastnosti Pike oz. kar mi je pri njej všeč:

  • Rada ima glasbo in ples
  • Ima čudovit smisel za humor
  • Vedno je polna izvirnih idej
  • Lahko ji zaupaš, ker stvari obdrži zase …

indigodreamer60

Kar nas pri drugih moti in kar nam je všeč, smo v resnici mi. V takšnem ali drugačnem kontekstu.

Včasih sem imela toliko za povedati čez kakšne ljudi v svojem življenju, ker so me v določenih stvareh popolnoma spravili s tira, saj so s kakšnim dejanjem zadeli ob moje bolečinsko jedro. Ko pa sem naredila seznamček vsega kar mi je pri določenih osebah všeč in tudi kaj me moti, sem opazila, da sem vse jaz v nekem določenem kontekstu oziroma me učijo nečesa. Ko sem to ozavestila, ni bilo več izziva oziroma me stvar ni več motila.

In to še sedaj vsakič počnem. Vedno brez izjeme »pridem« do sebe. Jaz sem ključ, ki lahko odpre vrata razrešitve in olajšanja ob spoznanju, da niso drugi ljudje »grdobci, ki delajo vse narobe«, temveč s svojimi dejanji osvetljujejo pot do nezavednih delov mene, ki jih potrebujem jaz ozavestiti in ozdraviti.

indigodreamer1550

Odnos, ki ga imamo s seboj, je najpomembnejši odnos v našem življenju, ki se zrcali na vse naše druge odnose.

S tem sem pričela prevzemati odgovornost za svoja dejanja in počutje ter prenehala s prstom kazati na druge (čeprav je včasih kakšno odkritje zelo boleče in bi 100 krat raje okrivila vse druge okrog sebe). Toda s tem ne bi razrešila ničesar. Stvari bi se še vedno po enakem kopitu odvijale dalje.

Včasih smo sprožitelji, spet drugič pa osebe, ki sprožijo določene sprožilce pri drugih ljudeh. »Sprožilci« nam zgolj pokažejo kje so naše rane in stvari, ki v nas še niso razrešene. Vsi brez izjeme smo učenci in učitelji v šoli življenja.

Sami s seboj imamo največji odnos svojega življenja. Ostali odnosi so zgolj posledica tega odnosa. Zato »nabavimo« veliko ogledalo in se poglejmo vanj. Saj veste: zrcalce, zrcalce na steni, povej! 🙂

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s