KAJ JE BOLJ DUHOVNO KOT DRUGO?

Ko sem pred približno letom dni pisala svojo magistrsko nalogo, se je celotna moja tema sukala okrog duhovne inteligence v poslovnem svetu. Takrat sem tudi prebrala mnogo zadev v zvezi s to tematiko in ugotovila, da že zgolj sama beseda duhovno lahko buri mnogo ljudi, saj jo prevečkrat povezujejo z nečim odklonilnim predvsem po zaslugi različnih manipulacij takšnih in drugačnih institucij, ki so besedo duhovno stlačile v nek omejen okvir.

indigodreamer538

Ugotavljam, da imamo glede nalepke duhovnost, spiritualnost in tovrstnih »zadev« mnogo predstav in pogojevanj kaj naj bi bilo duhovno, vsak človek si pod to predstavlja nekaj svojega. Prevečkrat »duhovno« vidimo zelo omejeno in mislimo, da morajo biti duhovni učitelji nekakšni modreci v belih haljah, ki živijo v posvečenem stanju nekje na vrhu kakšne gore. Toda živimo vendar v 21. stoletju! Časi se spreminjajo in stare paradigme naj bi vendarle odpadle tudi v kontekstu predstav o tem kaj naj bi bilo v »svetu duhovnosti« prav in narobe.

Jaz duhovnega že lep čas več ne opredeljujem več drugače kot življenje. Zame to pomeni živeti. Kaj je lahko bolj duhovno kot živeti svoje »človeško« življenje in izkušati vse plati medalje na tem planetu iz prve roke? Je bolj duhoven indijski guru ali poslovna ženska, ki izobražuje o čustveni inteligenci? Morda je še bolj duhoven kmet, ki se preživlja s pridelovanjem pridelkov? Zanima me kje je tehtnica po kateri lahko izmerimo težo duhovnosti, ki jo vsak premore in katera teža je torej večja? 🙂

indigodreamer590

Duhovnosti ne moreš zgolj brati iz knjig, se jo učiti od drugih, temveč jo je potrebno živeti iz prve roke. Če zate torej pomeni duhovno, da hodiš v naravo ali pa, da si vtetoviraš kakšen tatoo, ki ima globlji pomen, je zame oboje popolnoma enako »duhovno« kot pa to, da si zmanifestiraš toliko kreativne energije, da vsak mesec voziš drugačen avto ali pa, da pomagaš v zavetišču ali v domu ostarelih. Duhovno zame pomeni živeti svoje človeško življenje kot ga najbolj znaš. Brez sodb prav in narobe, temveč z veliko malho različnih izkušenj, ki te kot človeka obogatijo ali še bolje rečeno, ki obogatijo tvojo dušo.

indigodreamer583

Ker duhovno je namreč zgolj beseda, njen pomen pa je potrebno čisto po zemeljsko izživeti. Ne zgolj na »oblakih«, temveč konkretno na življenjskih primerih. Sprašujem se zakaj bi bilo nekaj bolj »duhovno« kot nekaj drugega? Karkoli počnemo s čistim namenom v srcu je ok, pa naj izgleda bolj ali manj »duhovno«. In ljudje imamo veliko različnih možnosti, da približamo drug drugemu povsem svoj vidik »duhovnosti«.

Za konec pa še misel Pierrea Teilhard de Chardina:  Nismo človeška bitja, ki imajo duhovno izkušnjo, temveč duhovna bitja, ki imajo človeško izkušnjo.

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s