“NAROBE SVET” IN LAŽNI IDOLI

Živimo v svetu kjer ni nič tako kot izgleda na prvi pogled. Lahko bi rekli, da je ravno obratno.

Ženska in moška energija sta v globalnem pomenu do sedaj bili izrazito neuravnovešeni. Vplivi na to segajo daleč nazaj v zgodovino, toda v sodobnem času pa imajo pri tem veliko vlogo različne industrije, tako filmska, modna, glasbena in še mnoge druge v ozadju. Če pogledamo samo modo, lahko vidimo, da so moški vedno poženščeni, ženske pa možate, kar je povsem obratno kot pa je naše naravno poslanstvo.

Potem pa so tukaj še idoli. Imamo takšne in drugačne idole, glasbenike, filmske igralce in druge zvezdnike, ki masovno vplivajo tako na mlade kot tudi na starejše. Ni potrebno biti razgledan do neba, da uvidiš, da je večina zadev, ki se zadnja leta predstavljajo v videospotih nimajo nekih globljih vsebin. Promovira se vulgarnost, pretirana golota, »seks bombe« in podobno. Ženske so postale spolne igračke, ki so dodelane do popolnosti in kot na razpolago vsem »ljubiteljem glasbe«, besedila so komaj omembe vredna. V videospotih se pojavljajo različne simbolike, ki jim lahko rečemo tudi groteskne vsebine, ki nimajo nič opraviti z glasbo, veliko pa z različnim programiranjem možganov in »novo normalnostjo«, ki se narekuje za človeštvo. Mladi so pri tem še posebej dovzetni.

Ima to kaj opraviti z družbenimi vzorci in obnašanjem ljudi, saj ravno preko filmov, videospotov in podobnih vsebin dobivamo ogromno subliminalnih sporočil? Seveda, saj na tak način večkrat posnemamo način obnašanja, druženja, takšnega in drugačnega, ki je prikazano na spletu in televiziji. Za marsikoga so zvezdniki kot bogovi. Podobno je z ostalimi novodobnimi influencerji. Lahko seštejemo ena plus ena in vidimo kakšen vpliv imajo posamezniki, ki se jih smatra kot idole in ostala sredstva obveščanja. Seveda pa je odvisno od tega kakšen zgled predstavljajo. Toda v splošnem pa razne plehke vsebine in različne popularne aplikacije za »krajšanje časa« ne širijo ravno neke visoke zavesti in napredka v življenju.

Poglejmo si na primer najstnike. Kaj poslušajo in gledajo ter kako se obnašajo. Vrednote kot so spoštovanje do sebe in  drugih, do narave in živali, dobra samopodoba in harmonični odnosi so marsikje kot nekakšna oddaljena misija, ki je pozabljena v pandorini črni skrinjici. Seveda obstajajo tudi izjeme, toda kot človeštvo smo na poti kjer rabimo kreniti v boljšo in človeku bolj prijazno smer.

Poglejmo si tudi nas, odrasle ljudi. Kakšne navade nas ženejo in kakšne odnose imamo. Kaj nam je pomembno in kaj podpiramo, zakaj se »ženemo«, kaj kupujemo, kakšne odnose imamo, kaj nam je pomembno? Seveda ne gre nikjer posploševati, toda način življenja sodobne družbe je marsikje daleč od stika s seboj, z naravo in s svojim bistvom. Bolj ali manj se zapleta v beg v potrošništvo in se izgublja v vsakodnevnem teku v službenih in ostalih obveznostih. Sodoben človek ima predvsem na račun sistema v katerem živimo, čedalje manj časa zase in za stik s svojim bistvom, kar pa dolgoročno velikokrat vodi v čustveno praznino, otopelost, beg v različne odvisnosti, substance in mnoge druge moteče dejavnike. Vse kar tako mrzlično včasih bolj, včasih manj, iščemo v zunanjosti, imamo v sebi. Zaman iščemo idole in rešitelje izven sebe. Mi sami smo svoji idoli in rešitelji in čas je, da spremenimo ta »narobe svet« zopet v ljubeč in harmoničen svet, ki nas neizmerno podpira pri našem življenju na tem krasnem planetu.

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s